חיפוש עבודה

שכר לפי שעות

תוכן [ הסתר ]

שכר לפי שעות הפך לאחרונה לתופעה נורמטיבית בשוק העבודה בישראל. עובדה זו, הינה בעוכרה של המדינה, זאת כיוון שעובדי השכבות החלשות מתקשים להגיע לשכר המינימום הנקוב בחוק, נתון, הגורם לפגיעה חמורה בתנאי העסקתם ובזכויותיהם הבסיסיות של העובדים (הזכות לשכר מינימום), וזאת כמובן בניגוד מוחלט לקביעה המשפטית של חוקי מגן.

במאמר הבא, נבאר את המושג שכר לפי שעות, ונברר מהן ההשלכות של שכר זה על רווחת העובד.

הידעת ?

לפי תוצאות הדו"ח של "קו לעובד" בעניין עובדים שכירים בישראל שנעשה במרץ 2008, נמצא כי 45% מהעובדים במדינת ישראל, שהם כ – 1.5 מיליון איש, עובדים תחת שעון נוכחות ומוגדרים כעובדים המקבלים שכר לפי שעות.

צורת העסקה זו, של עובדים המשתכרים לפי שעה, הפכה בשנים האחרונות לנורמת העסקה שגרתית, אשר מלבה את נתוני העוני במדינה, זאת לנוכח העובדה כי מטרתה העליונה הינה חיסכון בעלויות.

מהו פרוש המונח עובד לפי שעות ?

עובד לפי שעות, הינו עובד אשר בחוזה העסקתו, מוגדר כעובד אשר משכורתו תלויה במספר שעות העבודה ומספר ימי העבודה אותם הוא מבצע בפועל מדי חודש בחודשו.

מהו שכר לפי שעות ?

שכר לפי שעות, כשמו כן הוא, שכר שעתי. תלוש משכורת הנשען על שכר שעתי, הינו שכר משתנה, שגובהו נקבע בהתאם למכסת השעות היומית והשבועית שביצע העובד במשך חודש שלם.

הבעייתיות בשכר זה, מתחילה בחודשי עבודה קצרים (ישנם ארבעה חודשים כאלה בשנה) בהם עובדים המשתכרים לפי שעה (ובעיקר עובדים המועסקים לפי שכר שעה מינימאלי) אינם מסוגלים להגיע למשכורת מינימום. מעבר לכך, עובדים אלו גם מקופחים בתקופות החגים, שכן בניגוד לעובדים חודשיים המקבלים את משכורתם ללא שינויים גם בתקופת החגים, עובדים שעתיים חייבים לעבוד יום לפני ואחרי החג על מנת להיות זכאי לדמי חג. ומלבד כל זאת, עובד שעות גם מקופח מבחינת שווי ימי החופשה השנתיים המגיעים לו, על פי חוק.

כיצד נעשה חישוב השכר של עובד לפי שעות ?

חישוב השכר של עובד לפי שעות, נעשה כך:

X – מספר שעות העבודה שעשה בחודש מסוים * Y – שכרו לפי שעה (שכר המינימום לשעה הינו 19.95).

הבעייתיות מתחילה כאשר חשבי השכר העורכים את תלושי השכר אינם מפרטים את מספר השעות החודשי שעשה העובד כמו גם את גובה השכר השעתי, עובדה המונעת מהם לעקוב אחר השכר החודשי זאת בגין יכולתם לראות רק את שכר הברוטו בלבד בתלוש המשכורת, ולא את מכסת השעות שעשו בפועל.

אי שקיפות זו, גרמה כבר בעבר למחלוקות ולתביעות משפטיות בגין העובדה כי שער הברוטו לא חושב כראוי, ואומנם הוכחת מכסת השעות מצד העובד בבית המשפט, הינה קשה בשל עמימותו של תלוש השכר.

לסיכום, אם הנכם עובדים המועסקים בחוזה שכר לפי שעות ואחת מזכויותיכם קופחה, פנו לאתר קו לעובד לעזרה משפטית.